+420 773 666 099

Sůl nad zlato, aneb jak na úpravu vody pomocí soli

Publikované 20. ledna 2021

V poslední době se úprava vody pomocí soli stala populárním fenoménem. Jedná se o poměrně pohodlný způsob péče o bazénovou vodu. Jak to funguje, co je volný chlor a co zase vázaný chlor? Čtěte dál a koupejte se bez starostí.

Dezinfekce slanou vodou

Slaná voda je využívána pro desinfekci domácích bazénů vybavených solinizační jednotkou, kdy se chlor vytváří elektrolýzou z chloridu sodného. Takže není namístě si myslet, že se jedná o bezchlórovou úpravu vody. Vzniká nám úplně stejný volný chlor, jaký je ve vodě přítomen při dávkování jakéhokoliv chlorového přípravku.

„Nezbeda“ jménem vázaný chlor

Při průchodu vody kolem elektrod, kde vzniká elektrolýza a pří ní potřebný volný chlor, se děje ještě jedna reakce, a to neméně důležitá. Dochází k likvidaci všech sloučenin vázaného chloru. Pro laika to možná nic neznamená, dokud nezjistí, že právě vázaný chlor dává špatné jméno „chloru“.

Volný chlor se snaží „rozbít“ všechny nečistoty ve vodě. Pokud je ale v bazénu příliš velké množství nečistot (pot, opalovací krémy, pyl, moč a jiné), tak na sebe ten dobrák – volný chlor tyto nečistoty naváže a z toho vnikne právě vázaný chlor, který je odpovědný za zápach a podráždění očí.

Jak jsme se ale dozvěděli v textu výše, při elektrolýze vzniká „dobrák“ volný chlor a ten „nezbeda“ vázaný chlor, je díky elektrodám likvidován. Díky této technologii získáváme tolik potřebnou a účinnou dezinfekci vody, kde ale zároveň eliminujeme nežádoucí účinky vázaného chloru.

Takže, jaká bude voda v bazénu?

Čistá, bez chlorového zápachu a hlavně s minimálním množstvím nezbedného vázaného chloru.

Výhody slané vody

  • Žádné vysychání pokožky

  • Vhodná pro jedince s alergickými reakcemi na kůži

  • Díky minerálům ve slané vodě můžeme mluvit o blahodárných účincích na různé kožní nemoci (ekzémy, lupénka)

  • Antiseptické účinky – neboli sůl pomáhá k ničení mikroorganismů

Nebudou mě štípat oči jako v moři?

Ne, nebudou nás štípat oči jako v moři ve slané vodě. Koncentraci soli budeme mít asi 10× nižší než je koncentrace soli v moři.

Pozor na korozívní účinky!

Slaná voda má korozivní účinky, takže je potřeba vybírat výrobky a technologie z plastu nebo titanové oceli.

Jak je to s náklady na provoz?

Při prvotním napuštění je potřeba do vody nasypat množství soli, které je obecně 5 kg/1 m³ vody.

Počítejme společně:

  • Máme bazén 6 × 3 × 1,5 m (cca 25 kubíků vody, neboť voda nebude po okraj bazénu kvůli skimmeru)

  • 25 m³ vody × 5 kg soli = 125 kg soli

  • Průměrná cena bazénové soli: 250 Kč/25 kg soli

  • Potřebujeme tedy 5 pytlů soli abychom dostali 125 kg soli do bazénu


5 pytlů × 250 Kč = 1 250 Kč

 

TIP: Je určitě vhodné mít alespoň 1 až 2 pytle do zásoby, neboť vodu určitě horlivým skákáním do bazénu budeme „cákat“ ven a s ní samozřejmě sůl. Dalším způsobem, kterým půjde sůl z bazénu je proplachování filtrační jednotky jednou za čas. Při tomto procesu, kdy pročišťujeme speciální funkcí na filtračním zařízení filtrační medium dochází k odtékání vody do „odpadu“ a v tom případě opět přicházíme o sůl.

Suma sumárum

I pokud bychom spotřebovali naše dva záložní pytle se solí, tak se budeme pohybovat pod 2 000 Kč za první sezónu.

V následujících letech už se bude pouze dopouštět úbytek vody, který je odčerpáván před zimou a tak můžeme hovořit o mnohem nižší investici do bazénové soli, která se může pohybovat okolo 500 – 700 Kč za rok.

Co dodat na závěr?

Není asi třeba přemýšlet nad tím, zdali ušetříme díky této solné úpravě za každoroční údržbu. I pokud ano a je to velmi pravděpodobné, tak bychom měli hlavně brát na vědomí výše zmíněné pozitiva této technologie a hlavně zdravotně nezávadnou vodu.

Hledáte technologii na úpravu vody pomocí soli?

Prohlédnout

Navštivte nás

U Kovárny 10
675 21  Přibyslavice 

+420 773 666 099

info@koupemese.cz

Po – Pá: 8.00 – 18.00 h
Víkend: ZAVŘENO